Somatic Experiencing

Somatic Experiencing (SE) is een vorm van lichaamsgerichte psychotherapie, gericht op het helen van “trauma”. Het kan gaan om recent trauma (bijvoorbeeld een ongeval) maar ook op het  ontwikkelingstrauma dat we als kind kunnen hebben opgedaan. De schrik hiervan zet zich vast in het zenuwstelsel. Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. We kunnen bijvoorbeeld ons ‘groot houden’ of ‘doorzetten’ en daarmee een volledige ontlading in de weg staan. Dit kan resulteren in posttraumatische stress symptomen als angst, paniek, depressie, dissociatie etc. In een SE sessie wordt de klant begeleid in het gewaar worden en ontladen van de spanning. SE is gebaseerd op onderzoek in de neuro-biologie en is ontwikkeld door Peter Levine.

De sessies zijn niet alleen gericht op het wegnemen van blokkades of trauma: ik ga ervan uit dat al het goede er altijd al is, en dat het zich aandient, in welke vorm dan ook. Een sessie is een onderzoek waarin zich telkens iets nieuws kan openenen.

Ik ben in 2014 afgestudeerd als Somatic Experiencing Practitioner.

Ik wil graag eerste een (gratis) intake-gesprek met je voeren. Als hieruit blijkt dat SE sessies zinvol kunnen zijn maak ik vervolgafspraken met je voor tenminste 3 sessies . Vervolgsessies kosten €50,- per uur.

Meer info op de site van Somatic Experiencing Nederland.